Skip to main content

Opmåling af store dele: 3D-scanning åbner op for nye muligheder

Nøjagtigheden, mobiliteten og fleksibiliteten på Creaforms metrologiudstyr gør,
at det er særligt velegnet til måling af store komponenter. – Kilde: BOMAG GmbH

BOMAG har base i Boppard, Tyskland, og er en global producent af entreprenørmaskiner og teknologipartner inden for vejbygning og jordarbejde. Deres hovedfokus er jord- og asfaltvalser, fræsemaskiner og vejfinishere samt manuelt styret komprimeringsteknologi, men derudover har de også en komplet portefølje af stabilisatorer, genbrugsmaskiner og maskiner til affaldskomprimering. Og med sit udstyr og digitaliseringsløsninger bidrager BOMAG til en effektiv og ansvarlig udbygning af vej- og trafikinfrastruktur.

Der er her tale om en innovativ virksomhed, der har en stor interesse for forskning og udvikling samt modernisering af produktionen. Derfor har de hos BOMAG også i årevis brugt metrologiteknologi med måleinstrumenter og -arme. For nylig var deres team på udkig efter en 3D-måleløsninger til porteføljen. De ønsker nemlig at gøre det muligt at foretage ukomplicerede, fleksible og berøringsfri måling af overflader med fri form, som f.eks. støbegods og plastdele. Deres ideelle 3D-måleløsning skulle derudover også være bærbar, så de kunne scanne selv store emner samt garantere de højeste kvalitetsstandarder. Og netop her kommer Creaform ind i billedet.

For med MetraSCAN BLACK|Elite og HandyPROBE tilbyder Creaform en række løsninger, der ikke kun opfylder BOMAGs kvalitetskrav, men også fleksibilitet, hastighed, høj nøjagtighed og samt en enormt intuitiv brugerflade. Og netop dette gjorde, at de valgte Creaforms teknologier.

MetraSCAN 3D og HandyPROBE imponerer med deres intuitive brugervenlighed.
– Kilde: BOMAG GmbH

I øjeblikket bruger de hovedsageligt MetraSCAN og PolyWorks Inspector-softwaren til inspektion af indgående varer. Og i forbindelse med at opsætte store jigs til svejseprojekter, har de haft stor succes med at bruge deres HandyPROBE.


En anden fordel ved købet er desuden, at deres data nu kan bruges mere effektivt og omfattende gennem reverse engineering. For takket være måleudstyret kan de indsamlede data nu analyseres og bearbejdes i sin digitale form.

At de nu kan arbejde mere effektivt med reverse engineering betyder også, at potentielle produktoptimeringer kan bestemmes med præcision og videregives direkte til de rigtige teams. Det strømliner koordineringsprocessen med deres eksterne leverandører samtidigt med, at det forenkler overførslen af målemetoder og anmodninger om testrapporter og -planer.

Inden BOMBAG sender støbegods til deres leverandører, tager deres kvalitetsafdeling nu komplette målinger med MetraSCAN 3D og HandyPROBE. Og det gør de for at udvikle og sikre omfattende teknisk dokumentation. Derudover kan de hos BOMAG nu gennem reverse egineering genskabe komponenter, hvor der ikke findes data eller CAD-modeller på. Til reverse engineering bruger de Creaforms 3D-scannere og Siemens NX.

Til opmåling af store emner er mobilitet, fleksibilitet og nøjagtighed særdeles vigtige aspekter. Men takket være MetraSCAN 3Ds store måleradius, kan BOMAG måle store, hele emner med præcision. Bernd Braun, Kvalitetschef for bearbejdning hos BOMAG, siger: “MetraSCAN BLACK|Elite åbner vidtrækkende muligheder for os, når det gælder opmåling af store dele. Creaforms løsninger passer perfekt til vores vision om at bruge innovative løsninger som en del af vores procesoptimeringsprojekter.”

Det oprindelige blogindlæg er skrevet af Creaform og kan findes her.

Dato
1. november 2023
Del opslag