Skip to main content

Opmåling af store emner: Sådan vælger du det rigtige værktøj

Udfordringen vi alle kender

Mange producenter inden for luft- og rumfart, transport og elproduktion har brug for at udføre kvalitetskontrol på store dele. Og her taler vi om dele, der kan måle alt fra 2 til 10 meter – og endnu større.

Desværre viser konventionelle teknologier som traditionelle koordinatmålemaskiner (CMM), lasertrackere og målearme sig ofte at være uegnede til at inspicere store dele.

Heldigvis er der kommet en ny generation af 3D-scannere, og de tilbyder mange fordele i forhold til deres forgængere. Nyeste skud på stammen er Creaforms HandySCAN MAX. Mange af de nye 3D-scannere er ikke operatørafhængige og kan bruges direkte på produktionsgulvet. Og derudover generer de meget nøjagtige og pålidelige scanningsdata ved imponerende hastigheder. Flere og flere producenter vælger derfor disse nye teknologier for at højne og fremskynde deres kvalitetskontrol i forbindelse med store projekter.

Sådan sikre du den gode investering

Hvis du er på udkig efter en ny metrologiløsning til 3D-opmålinger af store dele, er der nogle faktorer, du bør overveje. Og her er de tre vigtigste:

1. Kompleksiteten og tidslinjerne i dine kvalitetskontrol-workflows

Afhængigt af hvor komplekse og tidsfølsomme dine inspektioner er, er det vigtigt at finde et 3D-målesystem, der hurtigt kan generere nøjagtige og gentagelige resultater. Og derfor er det vigtigt at være opmærksom på, at der med traditionelle måleværktøjer ofte er en masse gåen frem og tilbage fra metrologilaboratoriet (fx CMM’er) og/eller komplicerede, faste opsætninger og justeringer (fx leddelte arme). Og det betyder i begge tilfælde, at du hurtigt kan spilde en masse tid på at konfigurere enhederne for at få dem til at fungere, hvilket kan forlænge inspektionscyklustiderne


2. Placeringen af dine inspektioner

Bruger du en CMM i et metrologilaboratorium til at inspicere store dele, kan det i sagens natur være vanskeligt, kompliceret og ofte omkostningsforbudt. For mange dele er simpelthen for store til at blive flyttet ind i laboratoriet. Nogle producenter er derfor tvunget til at investere i en CMM, der er speciel tilpasset til store dele. Det kan dog hurtigt blive både dyrt og ineffektivt at skulle transportere dele til laboratoriet for at blive inspiceret.

3. Størrelsen og kompleksiteten af de dele, du inspicerer

Hvis I meget sjældent måler store og komplekse dele, eller hvis delene ikke er særlig store, kan traditionelt måleudstyr sagtens være den rigtige løsning for jer.

Men overvej nøje, hvor mange og hvilken type inspektioner I kan håndtere hvert år, regn så på det:

Hvor lang tid tager det operatørerne at sætte systemerne op, transportere dele til og fra dit produktionsmiljø og foretage 3D-målinger? Har du brug for at investere i andet udstyr bare til håndtering? Fremstiller din virksomhed komponenter med meget sofistikerede geometrier eller reflekterende overflader, som kan nedsætte din inspektionshastighed?

Du bliver højest sandsynligt overrasket over, hvor meget ineffektiviteten og de forbundne omkostninger løber op i. Og står det klart for dig, at I ikke bør vælge en af de konventionelle måleteknologier, så kunne 3D-scanning måske være noget for dig. For her findes i dag 3D-målevækrtøjer, som effektivt og hurtigt kan bearbejde selv store emner.

Lyder det som noget for dig? Så kan du læse mere om, hvilke fordele de nyere 3D-scannere åbner op for, når det kommer til opmåling af store emner. Du kan finde blogindlægget her.

Det oprindelige blogindlæg er skrevet af Creaform og kan findes her.

Dato
3. november 2023
Del opslag