Skip to main content

Store dele: Problemer med opmåling og analyse

Kvalitetsmedarbejder scanner et stort emne med Creaform HandySCAN MAX. 

Udfordringer er der mange af…

Der er bare langt flere udfordringer ved fremstilling og samling af store dele end ved mindre og lettere komponenter. Det skyldes bl.a., at de store dele bliver produceret i barske værkstedsmiljøer, hvor der uundgåeligt er svingninger, vibrationer og termiske variationer. Alt sammen er noget, som påvirker dit arbejde. Og på grund af emnernes størrelse og vægt, er de uhåndterlige, hvilket ofte betyder, at enkelt menneske ikke kan flytte dem alene.


Derudover gør de store overfladearealer også, at der i kvalitetsprocessen er behov for yderligere kvalitetskontrol. På den måde kan du nå at finde samt rette afvigelse, før fejl enten forstørres eller spreder sig. Disse inspektionstrin kan være afgørende for, at du opretholder kvalitetsstandarder i hele fremstillingsprocessen og opnår strenge tolerancer.

Behovet for øget kontrol er dog også gældende, når du udvikler, producerer og installerer reservedele. Disse dele, der kan blive forholdsvis store, skal nemlig designes så problemfrit som muligt, så de kan tilpasses og monteres på et allerede eksisterende udstyr. Dette kan være særligt udfordrende, da man ikke altid har en 3D-tegning på dette udstyr. I denne proces er der derfor brug for en høj nøjagtighed og opløsning for at undgå monteringsproblemer, projektforsinkelser og ekstraomkostninger. Som reservedelsproducent har du altså behov for en målemetode, der giver dig mulighed for at finde den perfekte pasform i første forsøg.

Ingeniør scanner et  massivt og komplekst emne med Creaform HandySCAN MAX et produktionsmiljø.

Et lys for enden af tunnelen

Der har indtil nu ikke været nogen målemetoder, som har egnet sig til opmåling af store dele på værkstedsgulvet. De eksisterende metoder har nemlig ikke kunne kombinere den nødvendige nøjagtighed og opløsning. For de, der er nøjagtige nok, kan kun måle specifikke probepunkter og ikke hele overflader.  Og de produkter, der kan levere overflademålinger med lang rækkevidde, opfylder ikke kravene til nøjagtighed. Men derudover er der også det faktum, at kontrasterende og reflekterende overflader er nærmest umuligt at måle med optisk teknologi. 

Kort sagt har måling af store dele og komplekse 3D-overflader, foretaget med en håndholdt enhed, tidligere været særdeles udforende og i nogle tilfælde helt umuligt.

Den nye Creaform HandySCAN 3D|MAX-serie bruges på værkstedet til opmåling af store emner.

Nøjagtig måling af store emner

Den nye MAX-serie har alle de egenskaber, der har gjort HandySCAN 3D-serien til branchens foretrukne måleværktøj, nemlig: bærbarhed, hastighed, nøjagtighed og enkelhed. Men derudover har Creaform tilføjet en ekstra stor målevolumen og forbedret blå laserteknologi, integreret fotogrammetri og live meshing.

For dig betyder det, at du ikke længere behøver at flytte tunge og uhåndterlige dele, så du kan måle dem. Med HandySCAN 3D MAX kan du nemlig udføre scanningen direkte på værkstedsgulvet.

Med dynamisk reference og optimering af volumetrisk nøjagtighed er MAX-serien skabt til at arbejde i barske miljøer og er uafhængig af brugerens erfaring. Altså er du her sikret en høj nøjagtig på store målinger – uanset hvor eller hvem der bruger den. Derudover har du også en sikkerhed i, at den er ISO 17025-akkreditering og overholder VDI/VDE 2634 Part 3-standarden.

Ydeevnen er her helt i top takket være scannerens 38 blå laserlinjer, som også gør, at den leverer bedre aflæsninger af vanskelige, kontrastfyldte overflader. Du kan derfor scanne dele og samlinger på op til 15 meter på kun et par minutter. Og derudover giver det store scanningsområde på 1,8 x 1,8 meter dig mulighed for hurtigt at scanne store overfladeområde. Du kan derfor med HandySCAN MAX hurtigt og nemt måle fx lastbiler, støbegods, tunge maskiner og meget mere. 


Se hvordan teknikerne fra Creaform scanner en hel minivan med data i høj opløsning på bare et par minutter.

Tre nye nøglefunktioner

MAX-serien tilbyder også nye nøglefunktioner udviklet af Creaforms ingeniører for at forenkle din scanningsproces, forbedre scannerens ydeevne på vanskelige overflader og give fleksibilitet til at scanne både på kort afstand med fine detaljer og fra en længere afstand med høj hastighed.

1. Flex-volumen

Flex Volume-funktionen giver dig mulighed for at vælge mellem flere scanningstilstande afhængigt af, om du prioriterer hurtig hastighed, maksimal opløsning eller hastighed – og helt uden at gå på kompromis med opløsningen. Med 3D-scanneren i hånden har du dermed fleksibiliteten til at scanne store emner ved meget høj hastighed fra en længere afstand (Far Mode) eller måle mindre områder med bemærkelsesværdig kvalitet fra en kort afstand (Near Mode). En nominel tilstand er også tilgængelig, så du kan drage fordel af både hastighed og opløsning. 

Se Flex Volume-funktionen i aktion her.


2. Kalibrering i realtid

Med Realtidskalibrering-funktionen og de to skalabjælker justerer HandySCAN MAX selv sine interne koMed Realtidskalibrering-funktionen og de to skalabjælker justerer HandySCAN MAX selv sine interne komponenter under scanningen. Dermed foregår kalibreringen direkte og automatisk i scanningsworkflowet. Brugen af disse skalabjælker garanterer desuden den bedste nøjagtighed for store emner og samlinger.


Se her, hvordan realtidskalibreringen fungerer.

3. Smart overfladealgoritme

Smart overfladealgoritme-funktionen optimerer overflademåling takket været sin sofistikerede billedbehandling kombineret med kunstig intelligens. Det betyder, at MAX-serien har en forbedret ydeevne og er bedre til aflæsninger af vanskelige kontrasterende overflader. Og i sidste ende gør det, at du kan nyde en enklere og mere ligetil scanningsproces.

Se, hvordan Creaform scanner skinnende overflader med Smart overfladealgoritme.

Måling af store dele er nu nemmere end nogensinde før

Med den banebrydende HandySCAN MAX åbner Creaform op for nye muligheder, når det kommer til scanning af store dele. 
 
Scannerens plug-and-play-målesystem, der er hurtigt at installere og nemt at lære, er konstrueret til at fange fine detaljer og scanne store mængder. Og bare få minutter efter du har scannet de store emner, har du 3D-scanninger i høj opløsning.  
 

Og derudover bliver det med HandySCAN MAX nu enklere end nogensinde at scanne store emner med vanskelige overflader, takket være dens nye nøglefunktioner og sofistikerede algoritmer. Du vil uden tvivl kunne mærke, at jeres processer for produktudvikling, reverse engineering og kvalitetskontrol bliver forbedret. I sidste ende vil den mest markante forbedring kunne ses på ansigterne (og smilene) hos de personer, der udfører scanningerne – for nu er jeres udfordringer med scanning af store emner fortid! 

 
Hvis du fremstiller store emner, bør du tage et kig på den nye HandySCAN MAX fra Creaform.

Det oprindelige blogindlæg er skrevet af Creaform og kan findes her.

Dato
22. november 2023
Del opslag