Opløsning vs. nøjagtighed

​Opløsning - hvad er det?

Opløsningen er det der afgør, hvor mange detaljer der skal med i et scan.

Fordelene ved at scanne i en høj opløsning er, at scanneren opsamler en mere detaljeret overflade, hvor man vil kunne se selv de mindste ujævnheder, huller e.l.


En høj opløsning kan være nyttig i fx smykkeindustrien, hvor man arbejder med små ting, der skal have mange detaljer.


Ulemper ved en høj opløsning er, at det tager betydeligt længere tid at scanne, da computeren skal medregne alle de små detaljer. Filstørrelsen på scannet vil også blive væsentlig større ved et detaljeret scan.


En lavere opløsning vil være at foretrække fx i skibsindustrien, hvor små skaller på en skibskrue ikke har betydning, men hvor det er mere vigtigt med opmålinger af formen og konturen.


Nøjagtighed - er dét det samme?

Når der tales om opløsning, opstår der ofte forveksling med nøjagtigheden, men opløsning og nøjagtighed er to forskellige ting.


Et scan består af millioner af små opmålinger. Hvis man har scannet et emne, har man automatisk alle opmålinger, lagret digitalt. Lad os sige, at vi har scannet en planke, og ud fra scannet kan vi se på computeren, at planken er 100 mm. Men hvis man måler den i virkeligheden, kan man se, at planken rigigt er 100,01 mm. Denne afvigelse vil være mindre, jo mere nøjagtig scanneren er.


Kort sagt er opløsingen graden af detaljer, som scanneren kan opfange. Og nøjagtigheden er hvor præcise opmålingerne er.

På illustrationen nedenfor til venstre ses, hvordan man ikke får alle hjørner og huller med, ved en lav opløsning, men dér hvor scannet er lige eller jævn, vil man opnå fuldstændigt samme resultater og nøjagtighed, som ved en høj opløsning.

==

​​For bedre at kunne illustrere, hvad det vil sige, hvis man ændrer opløsning, har vi scannet denne meget detaljerede plade, der forestiller en drage, som ses nedenfor.

==

Vi har scannet pladen i forskellige opløsninger med forskellige scannere. Ved at klikke på billederne nedenfor, kan du se scannene i 3D. Har du ikke et program, der kan tage .STL-filer, kan du downlade en viewer her.


HandySCAN: Nøjagtighed på 0,03 mm på en meter / MetraSCAN: Nøjagtighed på 0,075 mm på en meter. 

== == ==

Go!SCAN 50: Nøjagtighed på 0,1 mm på en meter.

== == ==

Go!SCAN 20: Nøjagtighed på 0,1 mm på en meter.

== == ==

​Vores kunder omfatter bl.a.:

Kvejborg ApS
CVR: 35387579

​Telefon: 40 72 16 87

Algade 31, Koldby, 7752 Snedsted 

Sociale medier​